Ev Taşımak İçin Koli Nereden Alınır?

Yeni bir eve taşınmak, birçok işin aynı anda planlanmasını gerektiren çok yönlü bir süreç. Eşyaları toplamak kadar doğru bir şekilde kolilere yerleştirmeniz de taşınma sırasında ve sonrasında size kolaylık sağlar

Yeni bir eve taşınmak, birçok işin aynı anda planlanmasını gerektiren çok yönlü bir süreç. Taşınılacak evi bulmak, uygun nakliye firmasıyla anlaşmak, çalışıyorsanız taşınma izni almak, uygun koşullarda taşınma yardımına başvurmak gibi işlerin yanı sıra, eşyaların taşımaya uygun biçimde kolilenmesi de bu süreçte dikkat edilmesi gereken bir nokta olarak karşınıza çıkar.

Eşyaları toplamak kadar doğru bir şekilde kolilere yerleştirmeniz de taşınma sırasında ve sonrasında size kolaylık sağlar. Bunun için de öncelikle taşınmada kullanılacak kolilerin tedarik edilmesi gerekir. Seçilecek olan karton koli, içindeki malzemeleri taşımaya uygun olmalıdır ve eşyaların yeni yerlerine hasar görmeden güvenli bir şekilde ulaşmalarını sağlamalıdır. Örneğin küçük ama ağır olan eşyalar için kalın, sert ve dayanıklı koliler tercih edilirken büyük ama çok da ağır olmayan eşyalar için büyük koliler kullanılabilir.

Eşyaları toplamadan önce “Boş koli nerede satılır? diye araştırma yapılır ve en uygun fiyat seçeneği olanlar tercih edilir. Diğer taşınma masrafları göz önüne alındığında, taşınma kolisi için mümkün olan en az masrafı yaparak kolileri elde etmek isteyenlerin merak ettiği “Ev taşımak için koli nereden alınır?” sorusuna pek çok seçenek sunmak mümkün. Evlerini taşıyacak olanlar için taşınma kolisi tedarik edilecek yerleri derledik. İşte ev taşırken koli bulmanızı sağlayacak yerler…

Marketler

“Boş koli nerede bulunur?” diye merak ediyorsanız size en uygun yer marketlerdir. Marketlerin ürün kabul günlerine denk geldiyseniz giriş kapılarının o gün irili ufaklı birçok kartonla dolu olduğunu görmüşsünüzdür. Bunların içerisinde işinize yarayacak çok sayıda taşınma kolisi bulunabilir. Bunun için yapmanız gereken, market çalışanlarına önceden haber vermek ve boşalan kartonları sizin için ayırmalarını sağlamak olacaktır. Ancak bazı zincir marketlerin kendi geri dönüşüm sistemlerinin bulunduğunu ve boşalan karton kutuları iade ettiklerini bilmekte fayda var.

Mahalle Bakkalları

Mahalle bakkallarından koli istemek, taşınma kolilerini bulmak için deneyebileceğiniz en kolay ve en yaygın yöntemlerden biri. İşleyişi bakkal sahibinin kendisinin belirliyor olması, boşalan karton kutuları istediği gibi kullanabilmesini sağlar ve önceden haber verdiğiniz takdirde mahalle bakkalı çok sayıda karton koliyi sizin için hazırlamış olur.

Kargo Firmaları

Kargo firmaları, kolilenmiş eşya giriş çıkışının en yoğun olduğu yerlerdir. Günde sayısız kargo gelip buradan çeşitli adreslere sevk edilir. Bu yönüyle kargo dükkanlarında her türlü koli çeşidine denk gelmeniz mümkün. Genellikle boşalan kartonları kendi dükkanlarının önünde bulunan ve kendilerine ait olan büyük kumbaralara bırakan kargo firmalarından rica ederek buralardan da koliler temin edebilirsiniz.

Mahalle Pazarları

Kamyonlarla pazar yerlerine taşınan her türlü ürünün pazardaki satışı gerçekleştikten sonra kolileri, kutuları ve kasaları boşa çıkar. Birçok pazar görevlisi satılan ürünlerinin boşalan kutularını genellikle pazarda satış yaptıklarık yerlerinde bırakıp giderler. Mahallenizde kurulan pazar yerini dolaşarak da size göre kutular bulabilirsiniz. Ayrıca, oldukça sağlam olan sebze ve meyve kasalarını da küçük ama ağır olan eşyalarınızı taşımada kullanabileceğinizi unutmayın. Örneğin konserve kutuları, kavanozlar, saksı ve vazolarınızı bu kasalar sayesinde yeni yuvanıza kolayca ulaştırabilirsiniz.

Oyuncak Mağazaları

Oyuncak mağazalarına gelen oyuncaklar raflara dizildikten sonra boşalan kutular da taşınma kolisi olarak işinize yarayabilir. Yine yapmanız gereken bildiğiniz veya önünüze çıkan oyuncakçılardan ihtiyaçları olmayan kolileri istemek.

İşyerleri ve ofisler

İş yerlerine gelen her türlü malzemenin ve ofislerdeki kağıtların kutuları da taşınma kolisi olarak kullanılabilir. Çalıştığınız iş yerinden veya yaşadığınız çevrede bulunan iş yerlerinden boşalan karton kutuları isteyebilirsiniz. Bununla birlikte, büyük iş yerlerinin ve ofislerin kendilerine ait geri dönüşüm depoları veya kutuları mevcut ise, buralardan da işe yarayacak taşınma kolileri elde edebilirsiniz.

Kitapçılar

Evdeki eşyaları yerleştirirken en çok zorlanılan bölüm mutfak olsa gerek. Yemek takımları, bardaklar, sayısız kavanoz, tencere gibi ağır ve bir o kadar hassas olan eşyaların yeni eve sağlam ulaşabilmesi için oldukça dayanıklı kolilere ihtiyaç duyulur. Kitapların da ağırlıkları düşünülürse, kitapçılardan çıkacak kolilerin özellikle mutfak eşyalarının taşınmasında büyük yararının olacağı söylenebilir.

Toptancılar

Ürünlerin çok büyük karton kutularla geldiği toptan satış yapan yerlerde büyük taşınma kolisi bulmak mümkün olabilir. Özellikle kıyafelerinizi ve her türlü tekstil ürünlerinizi kolaylıkla yerleştirebileceğiniz bu büyük kolilere yorgan ve yastıklarınızı da doluşturabilirsiniz.

Okullar

Okullar, kitap ve kağıtların en fazla giriş yaptığı merkezler olarak sağlam koli bulmak için uğranması gereken merkezlerden biri. Özellikle taşınma işleminiz yeni eğitim dönemlerinin başladığı zamanlara denk geliyorsa, çevredeki okulların gerekli birimlerine böyle bir ihtiyacınız olduğunu bildirirseniz size koli temin etme konusunda yardımcı olabilir. Okullardaki boşalan karton kutular da ev taşıma kolisi olarak nakliyenize yardımcı olacaktır.

Beyaz Eşya Ve İkinci El Dükkanları

Beyaz eşya satan mağazalar, özellikle mağazada sergiledikleri ürünlerin boşalan kolilerini kullanmanız için size verebilirler. Buradan alacağınız bir beyaz eşya kolisi, sizin de yine aynı şekilde beyaz eşyanızı sararak zarar görmeden yeni yerine taşınmasına yardımcı olur.

Teknoloji Mağazaları

Her türlü teknolojik ürünün satışının yapıldığı mağazalarda, ürünler sergilendikleri standlara yerleştirildikten sonra boşalan kutuları ve koruyucu malzemeleri, sizin de evinizde bulunan teknolojik eşyalarınızın korunarak taşınmasını sağlayacaktır. Teknoloji mağazalarında size verilmesi uygun görülen boş kutuları almaktan çekinmeyin.

Giyim Mağazaları

Giyim mağazalarına kıyafetler ve aksesuarlar büyük koliler halinde gelir. Mağazaya giriş yapan ürünlerin kolilerini geri dönüşüme gönderilmeden yakalayabilmek için mağaza görevlilerinden yardım isteyebilir ve büyük koliler elde edebilirsiniz. Evdeki giyim ürünleri de aynı şekilde bu kolilere yerleştirilerek yeni eve götürülebilir.

Züccaciyeler Ve Ucuzluk Mağazaları

Züccaciyelerde satılan ürünler düşünülünce buralardan çıkan boş koliler, evdeki mutfak araç gereçlerini yerleştirip taşımak için oldukça elverişli olacaktır. Çevrenide bulunan züccaciyelerin yanı sıra, evlerde ihtiyaç duyulan çeşitli ürünlerin satıldığı ucuzluk mağazalarından da işinize yarayacak koliler bulabileceğinizi unutmayın.

Geri Dönüşüm Kumbaraları Ve Çöp Konteynerlerinin Çevresi

Her gün çöp konteynerlerinin yanına bırakılmış boş kartonlarla karşılaşmak mümkün. Ayrıca yine çöp kutularına yakın yerlerde bulunan geri dönüşüm kumbaraları da boş ve sağlam koli bulmak için bakılabilecek yerler arasında. Çevrede dolaşırken buralara göz gezdirirseniz taşınma kolisi olarak kullanabileceğiniz kutulara denk gelebilirsiniz.

Sosyal Medya Grupları Ve İkinci El Ürün Satış Sayfaları

Çevrimiçi pazar diyebileceğimiz ve kullanılmış olsa da sapasağlam olan, hatta hiç kullanılmamış ürünlerin uygun fiyata yer aldığı satış sayfalarına göz atarak az bir masrafla ev taşıma kolisi elde etmek mümkün olabilir. Bunun için yapmanız gereken, kullanacağınız sosyal medya hesabınızı aktifleştirip kişilerle etkileşime geçerek koli ihtiyacınızın olduğunu bildirmeniz. Ayrıca bu sayfalarda konulara göre oluşturulan grupların etkinliklerini takip edebilir ve size koli bulmada yardımcı olabilecek bir çevre edinebilirsiniz.

Koli Satış Merkezleri Ve Web Siteleri

Taşınma döneminde birçok insan, “Boş koli nerede satılır?” diye araştırır. Her ne kadar herhangi bir ücret ödemeden çok sayıda ve sapasağlam koliler bulabilecek olsanız da, özellikle mutfak eşyalarınız başta olmak üzere, bazı eşyalar için hiç kullanılmamış, tertemiz kolilere ihtiyaç duyabilirsiniz. Bu durumda karton koli üretimi ve satışı yapan mağaza ve adresleri ziyaret edersiniz. Bunu yaparken de elbette tüm satıcılardan fiyat alarak en uygun fiyatlı ve en kullanışlı olan kolileri seçmek gerektiğini unutmayın. 

Taşınma Kolisi Ararken Nelere Dikkat Edilmeli?

Dışarıda görülen boş kolileri almadan önce -nerede olursa olsun- izin istemekte, haber vermekte fayda var. Herhangi bir işletme veya evin önünden, nasıl olsa işlerine yaramaz, düşüncesiyle boş koliyi alırsanız, herhangi bir tatsız durumla karşılaşabilir ve aslında hırsızlık yapmış bile sayılabilirsiniz.

Alacağınız kolilerin kırık, yırtık, kirli olmamasına dikkat edin. Bazı durumlarda evdeki eşyalar toplanmış ve kolilere yerleştirilmiş olsa da yeni eve hemen taşınmak hemen mümkün olmuyor veya taşınılan evde tüm koliler aynı anda açılmıyor. Bu da toplanan eşyaların uzun süre kolilerin içinde kalması anlamına geliyor. Sevdiğiniz eşyaların kötü kokulu bir kolide bu kadar zaman geçirmesi, o kokunun eşyalarınıza da bulaşmasına sebep olabilir. Ayrıca yırtık, kırık koliler de eşyalarınızın taşınma esnasında zarar görmesine yol açabilir.

Herhangi bir yerden koli istemeyi düşünüyorsanız, sizin için yeterli sayıda koli biriktirmeleri adına, mutlaka önceden haber verin. Ne kadar ve hangi özellikte koliye ihtiyacınız olduğunu ilgili kişiye anlatırsanız, eşyalarınız için gereken paketleme işlemini hızlandırmış olursunuz.

İnternet ortamında ve sosyal mecralarda kutuya ihtiyacınızın olduğunu duyurun. Ayrıca aile, yakın çevre ve arkadaşlardan da ellerine geçen kolileri sizin için saklamalarını isteyebilirsiniz.

Gördüğünüz bir koli oldukça sert ve dayanıklı ancak işinize yaramayacak boyutlarda ise veya tam bir kutu formundan uzaklaşmışsa, yine de kolilemede kullanabileceğinizi unutmayın. Özellikle kıyafet ve ev tekstili gibi, yumuşak dolgulu, belirli bir şekli olmayan eşyalar kolilenirken, karton kutunun sağlam durabilmesi ve kapaklarının koli bandıyla rahatça bantlanabilmesi için ufak karton parçalarına ihtiyacınız olabilir. Ayrıca bazı eşyaların birbirine zarar vermemesi için aralarına bu kartonları parçalayarak yerleştirebilir ve daha sağlam bir kolileme gerçekleştirebilirsiniz.

Paketlemeye başlamadan önce, ağır eşyalarınızı taşıyacağınız kolilerin diplerine sert bir karton parçası koymanız, buradaki ürünlerinizin hayatta kalma şansını artıracaktır. İhtiyacınız olduğunu düşündüğünüzden daha fazla sayıda koli edinmeniz, kolilerinizi sağlamlaştırmada size yardımcı olur.

Evinizi taşırken kullanacağınız kolileri, koli satışı yapan üretici firmalardan satın alacaksanız, hangi eşyaya ne tür kartondan üretilmiş koli almanız gerektiğini bilmelisiniz. Farklı kalitelerde birçok türü olan kolilerin tek oluklu ve çift oluklu olan ve çeşitli dalga ebatları bulunan kartonlardan üretildiğini unutmayın. Örneğin, A dalga denen iri dalgalı karton koliler, ağır yük taşımaya uygun değildir. Genellikle eşyaların arasına koyulmak üzere kullanılır. B tipi ince dalgalı koliler en yaygın kullanılan koli cinsidir ve basınca ve ezilmeye dayanıklı olması yönüyle ağır yükleri taşımaya elverişlidir. C dalga denen orta dalga ise B cinsine göre daha sağlam ve dayanıklıdır ve en iyi taşıyıcıdır. En ince karton malzeme olan E dalga ise taşımacılıktaki hafif yükler için uygundur.

Bunun yanında, koli kartonlarının kaç tabakadan oluştuğu da sağlamlığını belirlemede ipucu verir. Kolinin kartonunu kesip yapısını incelediğinizde bazılarının iki, bazılarının ise üç tabakadan oluştuğunu görürsünüz. İki tabakalı olanlar tek oluklu, üç tabakalı olanlar ise çift olukludur ve çift oluklu koliler darbelere karşı kuvvetli ve dayanıklıdır.